Wat moet je allemaal regelen voor een uitvaart?


Wanneer iemand overlijdt, is het belangrijk dat er een mooie uitvaart wordt geregeld. Dat is fijn voor alle mensen die rouwen en waarschijnlijk wat de overledene zelf graag had gewild. Daarom is het verstandig om niet te lang te wachten met het regelen van de uitvaart. Dat is namelijk meer werk dan je waarschijnlijk van tevoren had gedacht. Wat moet je allemaal regelen vóór en tijdens een uitvaart? In dit blog lees je daar meer over.

Verklaring

Wie de verklaring van overlijden afgeeft, hangt een beetje af van de situatie. Is de overledene thuis overleden? Dan is het belangrijk om meteen de huisarts te bellen, zodat diegene een verklaring kan afgeven. Wanneer de overledene in het ziekenhuis is overleden, doet de arts dit. Naast een verklaring hebben, moet je ook aangifte doen bij de gemeente. In de meeste gevallen regelt de uitvaartondernemer dit. De ambtenaar van burgerlijke stand maakt dan een uittreksel van de akte van overlijden. Deze papieren zijn heel belangrijk om goed te bewaren en te kopiëren, omdat je de kopieën nodig hebt tijdens het regelen van de uitvaart.

Uitvaartondernemer

Het is belangrijk om contact op te nemen met een uitvaartondernemer. Zorg ervoor dat je hier de tijd voor neemt en de juiste uitkiest. Gaat het bijvoorbeeld om een uitvaart amsterdam? Dan kun je het best zoeken naar een uitvaartondernemer amsterdam. Bespreek met de uitvaartondernemer wat de mogelijkheden zijn en wat de kosten zullen worden.

Overledene

Ook moet er gekeken worden naar wat de overledene zelf voor wensen heeft. Had de overledene bijvoorbeeld een uitvaartverzekering of niet? Heeft hij of zij een adressenlijst gemaakt voor waar de rouwkaarten naartoe gestuurd moeten worden? Is er een testament? Dit soort vragen moeten worden nagegaan voordat de uitvaart kan worden geregeld.

De uitvaart

Tijdens de afscheidsbijeenkomst is het vaak fijn als er een aantal mensen iets zeggen. Dit zorgt ervoor dat het persoonlijker is. Van tevoren moet er daarom gekeken worden naar wie dit willen doen. Ga je zelf iets zeggen? Zijn er (andere) familieleden of vrienden van de overledene die iets zouden willen zeggen? Ook is het belangrijk om te kijken naar of er muziek wordt gedraaid, of er live muziek wordt gespeeld, welke foto’s er worden vertoond, wat voor eten en drinken de mensen na de afscheidsbijeenkomst kunnen krijgen, etc. Bespreek dit allemaal ook met je uitvaartondernemer, zodat je zeker weet dat alles goed gaat op de dag zelf. Dan zal je er namelijk waarschijnlijk niet meer aan denken.