Door velen wordt Bitcoin gezien als het nieuwe goud of het nieuwe betaalmiddel. Wat de digitale munt daadwerkelijk is, verschilt per persoon. Je kunt Bitcoin gebruiken als middel om je vermogen te beschermen tegen inflatie, maar ook is het mogelijk om ermee te betalen. In dit geval gaat de vergelijking met een valuta zoals de Euro al snel op. Ook de manier van bewaren roept zowel vergelijkingen als verschillen op. Beide betaalmiddelen kun je opslaan in een portemonnee. Voor de Euro geldt dat dit zowel digitaal als fysiek mogelijk is. Bitcoin kun je enkel digitaal opslaan, maar heeft als voordeel dat dit ook op de blockchain kan gebeuren. Dit is te vergelijken met een kluis, maar dan een stuk flexibeler. Je kunt immers op elk continent op aarde de kluis openen. Daarnaast kun je Bitcoin ook wereldwijd gebruiken als betaalmiddel, terwijl de euro in veel landen niet gebruikt wordt. Hierdoor zul je eerst euro’s moeten omwisselen voordat je kan betalen, waardoor betalingen in bijvoorbeeld een supermarkt vlotter zullen verlopen dan met Bitcoin. Er zijn echter meer verschillen.
De voordelen van Bitcoin
Zo is Bitcoin een volledig digitaal betaalmiddel, waarbij personen direct met elkaar betalingen kunnen verrichten. In de meeste gevallen geldt dit ook voor de Euro, echter zijn er bij een hoop transacties ook tussenpersonen nodig, die bij Bitcoin overbodig zijn. Digitale transacties bij Bitcoin zijn een stuk betrouwbaarder, doordat de transactie op de blockchain verricht wordt. Hierdoor is de bancaire sector als betrouwbare partner niet meer nodig voor veel transacties. Zeker in tijden van bancaire onzekerheid is deze manier van betalen een zeer geruststellende oplossing. Een ander voordeel ten opzichte van betalingen via een bank, is de wachttijd. Bij de meeste banken duurt het vrij lang voordat een transactie is doorgevoerd, zeker voor buitenlandse transacties of transacties in het weekend. Bitcoin houdt geen rekening met het weekend en kan in een zeer korte tijd transacties realiseren op zowel regionaal, nationaal als mondiaal niveau.
Het verschil in waardebepaling
Een ander groot verschil is de bepaling van de waarde. De valuta van een land kan in waarde stijgen of dalen, afhankelijk van de betreffende economie van een land. Bij Bitcoin wordt de waarde bepaald door de vraag en aanbod van mensen. Hierdoor wordt Bitcoin vaak omschreven als een speculatief betaalmiddel, omdat mensen speculeren op de koers van Bitcoin. De Bitcoin koers is enorm volatiel, waarbij zowel grote koersstijgingen als koersdalingen geen gekke gebeurtenis is voor investeerders. Valuta’s van landen zijn in de meeste gevallen stukken minder volatiel. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, waarbij landen te maken krijgen met bijvoorbeeld oorlogen of hyperinflatie. In dit geval daalt de waarde van een munt enorm.