Waarvoor dient een persoonlijk ontwikkelingsplan?


Heb jij veel ambities en wil je zeker weten dat je deze in je huidige (of nieuwe) baan kunt waarmaken? Ga dan eens met je werkgever om de tafel zitten om samen een persoonlijk ontwikkelingsplan (ook wel POP genoemd) op te stellen. Zo’n plan is bedoeld om in kaart te brengen waar je talenten liggen, en welke vaardigheden en ervaring je ervoor nodig hebt om te groeien en hogerop te komen. Er worden doelen gesteld met betrekking tot wat je gaat leren en uitvoeren, en je werkt daardoor veel bewuster ergens naartoe. Zo’n persoonlijk ontwikkelingsplan wordt opgesteld in samenspraak met je werkgever, en beide partijen ondertekenen het.

Hoe stel je zo’n persoonlijk ontwikkelingsplan op?

Als jij wilt groeien in je werk is het een slim idee om samen met je werkgever de mogelijkheden op papier te zetten en daar bepaalde voorwaarden aan te verbinden. Jij kunt vervolgens aan de slag en weet wat je nog moet leren of behalen om aan deze voorwaarden te voldoen. Maar hoe stel je zo’n persoonlijk ontwikkelingsplan op? Je begint allereerst met het analyseren van waar je goed in bent en natuurlijk van wat je nog wilt leren. Oftewel je gaat jouw talenten slimmer benutten, maar je ook openstellen voor het leren van nieuwe vaardigheden. Op het moment dat je je deze voldoende eigen hebt gemaakt kun je dan volgens je persoonlijk ontwikkelingsplan hogerop komen, afhankelijk van welke afspraken daar over zijn gemaakt.

De voordelen van het stellen van doelen op je werk

Het opstellen van zo’n persoonlijk ontwikkelingsplan heeft zowel voordelen voor de werkgever als de werknemers. De werkgever weet zo namelijk zeker dat de werknemer zijn best zal doen om de doelen te bereiken en dus actief zal bijdragen aan de organisatie. De werknemer weet daarentegen zeker dat hij of zij beloond zal worden voor diens harde werken. Het is dus een soort contract dat beide kanten op werkt, en waar voor beide partijen voordelen aan zitten. Ergens naartoe werken is meer motiverend dan niet weten waar je aan toe bent, want dan weet je tenminste dat je beloond wordt voor hetgeen je doet. Dat je kunt groeien in je werk en hogerop kunt komen als je je best doet. En op het moment dat je alle doelen in het persoonlijk ontwikkelingsplan hebt bereikt dan  kun je natuurlijk een nieuw exemplaar opstellen. Het hele idee achter zo’n plan is namelijk dat je je leven lang blijft groeien en leren, waar je op dit moment ook staat in de organisatie.

Wil jij ook hogerop komen en daar afspraken over maken?

Als jij ook graag wilt groeien in je werk maar je hebt het gevoel dat er niet veel kansen liggen, ga dan eens om de tafel zitten met je werkgever om een dergelijk plan te bespreken. Je brengt zo in kaart wat je mogelijkheden zijn. Als deze er simpelweg niet zijn en je amper kunt doorgroeien dan kun je altijd nog overwegen een andere baan te zoeken waarin ze je meer te bieden hebben en wel openstaan voor een dergelijk ontwikkelingsplan.