Waar let je op bij de aanschaf van een zakelijke laptop


Laptops bestaan er in alle soorten en maten tegenwoordig, maar waar moet je op letten bij een laptop voor zakelijk gebruik. Om te beginnen zal je jezelf moeten afvragen waar je de laptop voor gaat gebruiken. Als je alleen gebruik maakt van Microsoft Office en een webbrowser dan heb je een hele andere laptop qua hardware nodig dan als je bijvoorbeeld werkt met grafische software, zoals van Adobe. In dit artikel gaan we in op waar je rekening mee moet houden.

 

Een zware of lichtgewicht laptop

Om te beginnen moet je beslissen waar je de laptop voor gebruikt. Een laptop die vooral gebruikt wordt voor simpele taken zoals documenten schrijven, e-mail en webpagina’s bezoeken of inloggen via een remote desktop op het bedrijfsnetwerk hoeft niet zo zwaar te zijn qua hardware. Als je de laptop met name gebruikt voor software die veeleisender is zoals grafische programma’s voor bijvoorbeeld videobewerking, dan heb je een zwaardere laptop nodig. Dit is niet alleen het geval voor de hardware, maar je kan ervan uitgaan dat het gewicht hiermee ook zwaarder uitvalt. Daarom is het van belang te bedenken of je een lichtgewicht laptop wilt hebben die je makkelijk overal mee naartoe kan nemen of dat je geen problemen hebt met een zwaardere laptop die waarschijnlijk ook een minder lange accuduur heeft. Het gewicht wordt ook mede bepaald door de keuze die je maakt voor de grootte van het beeldscherm. Een 17 inch laptop weegt uiteraard meer dan een 13 inch laptop. Een 17 inch laptop zal wat rustiger werken vanwege het ruime beeldscherm, maar het gewicht zal ook snel toenemen als je hiervoor kiest. 

 

Andere zaken waar je rekening mee moet houden

Sommige laptops hebben de mogelijkheid om makkelijk de hardware up te graden. Als je erachter komt dat bijvoorbeeld je werkgeheugen niet voldoende is dan kan je ervoor kiezen om deze uit te breiden. Vaak is dit bij zakelijke laptops een stuk eenvoudiger dan bij de gewone consumenten laptops. Vaak hoe zwaarder de hardware is, hoe moeilijker dit wordt. Ze hebben er dan namelijk alles aangedaan om zoveel mogelijk hardware in een zo klein mogelijke oppervlakte te stoppen. Je kan dan als laatste ook nog een keuze maken in bijvoorbeeld een laptop die beter tegen een stootje kan, met bijvoorbeeld een morsbestendig toetsenbord. Als je er dan per ongeluk een glas water overheen gooit weet je zeker dat dat geen problemen oplevert.