Terug naar vroeger met oldtimers


Mijn liefde voor oldtimers is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader had altijd een voorliefde voor oude Amerikaanse auto's en wees mij er altijd op als hij een bijzondere auto zag rijden. Samen werd het een sport om mooie oldtimers te spotten in hun oorspronkelijke staat. Sommige mensen gaan helaas slecht met hun auto's om, en hebben er op een gegeven moment geen omkijken meer naar. Ik heb prachtige klassieke auto's gezien, die werden gebruikt als kippenhok, of die totaal zaten weg te roesten op een veld. Zonde!
Mijn vader kocht na zijn pensioen eindelijk een eigen oldtimer en onderhield deze bijzonder goed. Het enige wat hem stoorde aan de auto, was dat de ramen ooit waren vervangen. Hij wilde de originele  ramen met bijbehorend rubber er weer terug in. Hij ging op een zoektocht om rubber te kopen;  zo belandde hij bij een rubberspeciaalzaak in Harderwijk waar ze alles voor hem op maat en in de juiste kleur konden maken. Dankzij dat rubber op maat, werd de droom van mijn vader nog werkelijkheid en had hij een prachtige Amerikaanse oldtimer in zijn bezit, mét originele onderdelen!

Doorgeven.

Veel ouders geven bewust of onbewust, hun dromen door aan hun kinderen. Als het hun droom was om groot acteur te worden, werden de kinderen vaak op theaterles gedaan, en zagen de ouders absoluut onmiskenbaar talent terug in de kinderen. Mijn vader's wens was om prachtige oude auto's te bezitten deze ook goed te onderhouden. Daarvoor moest je wel kennis van zaken hebben. Ieder jaar kreeg mijn vader boeken over het onderhouden van auto's, waardoor hij vaak gebeld werd als er weer eens in de familie iets mis ging met een auto. Zijn liefde voor auto's is altijd gebleven en het heeft mij aangestoken. Omdat ik vanaf kinds af aan gewend was om oldtimers te herkennen en mijn vader erop te wijzen, merk ik dat ik nu zelf hardop de auto's benoem en uitwijs op de weg.

Geleerd.

Mijn vader heeft mij veel geleerd, maar wat ik vooral heb meegekregen is dat dingen langer meegaan als je er goed voor zorgt. Hetzelfde werkt met relaties, spullen, en jezelf. Lees boeken, verdiep je erin, maak fouten en leer ervan.
Mijn vader is uiteindelijk erg oud geworden, en is heen gegaan met een glimlach op zijn gezicht en uitzicht op zijn eigen zelf onderhouden oldtimer voor de deur. Het was zijn grote passie en trots. En daar ben ik dankbaar voor.