Oud gereedschap over? Geef het een tweede leven


Stichting Gered Gereedschap steunt vakmensen in ontwikkelingslanden met kennis, kunde en middelen, waaronder gereedschappen en machines. Het biedt hen de kans om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Dus, heb jij nog oud gereedschap liggen? Schenk het aan de stichting. Lees hier hoe de stichting werkt en wat ze bieden.

 

Tienduizend jongeren per jaar helpen

De vrijwilligersorganisatie Stichting Gered Gereedschap bestaat al 39 jaar. De steun die zij geven is directe steun, zonder tussenkomst van andere partijen. De organisatie is begonnen met het inzamelen en opknappen van oud gereedschap. Dit doen zij in vijfentwintig werkplaatsen verspreid over het hele land, waarbij onder meer wordt samengewerkt met de GGZ en reclassering. Per jaar worden er zo’n driehonderdduizend stuks oud gereedschap ingezameld. Een derde daarvan is geschikt om op te knappen, het overige deel wordt duurzaam gerecycled. Met de opgeknapte gereedschappen steunt de organisatie zo’n tienduizend jongeren in ontwikkelingslanden in Afrika per jaar, onder andere in Ghana, Malawi en Oeganda. De focus van Stichting Gered Gereedschap ligt op het versterken van vakonderwijs en het stimuleren van ondernemerschap.

 

 

Opleiding en werkplaatsen

Goede vakopleidingen dragen bij aan het duurzaam terugdringen van armoede. De jongeren en vakmannen leren er de theorie en de praktijk, door zelf aan de slag te gaan met bijvoorbeeld hout om meubels en huizen te bouwen. De vakmannen krijgen steun bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt, onder meer met een starterskit gereedschap en microkredieten voor het aanschaffen van bouwmaterialen. Om de werkgelegenheid te vergroten wordt zelfstandig ondernemerschap ook gestimuleerd. Hiervoor zijn verhuur-werkplaatsen opgezet, waar ze toegang hebben tot goede gereedschappen en machines.

 

Geen zorgen meer

Voor de meeste timmermannen in ontwikkelingslanden die een eigen bedrijf willen beginnen, is het lastig om aan de benodigde materialen te komen. In de verhuur-werkplaatsen kunnen ze alles wat ze nodig hebben voor een laag bedrag huren. Wanneer ze voldoende ervaring hebben opgedaan, kunnen ze vaak grotere klussen aannemen en uiteindelijk hun eigen gereedschap kopen. Hiermee hebben ze minder zorgen om het onderhouden van het gezin en de educatie van de kinderen.

 

 

Stuur jouw oude gereedschap in

Jouw oude gereedschap kun je inleveren bij een verzamelpunt bij jou in de buurt. Heb je geen oud gereedschap, maar wil je de stichting wel steunen? Dan kun je ook een door jou gekozen bedrag doneren. Hiervan wordt de verscheping en het opzetten van de verhuur-werkplaatsen betaald.