Altijd op zoek naar oplossingen

rooster maken

Als ondernemer zit ik nooit stil. Wanneer je mij zoekt, dan ben ik waarschijnlijk aan mijn bedrijf aan het werken. Het klinkt een beetje workaholic, maar als je wilt dat jouw onderneming slaagt dan moet je er de nodige uren insteken. Dat verdient zichzelf – als het goed is – uiteindelijk weer terug. Als ik niet op kantoor aanwezig ben, dan zit ik thuis te surfen op het internet. Ik ben namelijk altijd op zoek naar oplossingen of manieren om de werkzaamheden nog beter te stroomlijnen. Als startende ondernemer moet je het vaak hebben van gedeelde kennis. Daarom ben ik ook ooit deze blog gestart. Daarom vertel ik vandaag wat handige oplossingen waar vrijwel iedere organisatie iets aan heeft!

#1 Eenvoudig een rooster maken

Als beginnend bedrijf heb jij waarschijnlijk behoorlijk wat stagiaires of parttimers in dienst. Om ervoor te zorgen dat er geen dubbele diensten gedraaid worden, moet er waarschijnlijk van tijd tot tijd een rooster gemaakt worden. In het begin deed ik dit altijd zelf. Ik probeerde een rooster te maken waarbij ik het meeste eruit haalde. Op deze manier een rooster maken ging prima – totdat het bedrijf groeide. Wanneer je meer en meer personeel krijgt, dan wordt het een hele klus om een goed rooster te maken. Te veel om zelf te doen!

Gelukkig is er een eenvoudige oplossing hiervoor: software kopen om een rooster te maken. Werken met briefjes en appjes leidt vaak tot een chaotische personeelsplanning. Ik heb het zelf maar al te vaak meegemaakt. Niets is zo vervelend als dubbele diensten, lege diensten en plotse problemen die je moet oplossen. Met dit systeem wordt rooster maken een eitje! Iedereen geeft online zijn beschikbaarheid op. Vervolgens maak je een planning waarbij alle diensten gevuld zijn. Valt er toch weer eentje uit? Dan kun je met het systeem eenvoudig een oproep eruit gooien naar het personeel. Ik ga echt nooit meer terug naar de oude manier!

#2 Op tijd dingen uitbesteden

Iets anders dat ik geleerd heb, is dat je op tijd bepaalde activiteiten moet uitbesteden. Zo zit ik bijvoorbeeld met mijn bedrijfspand in een groter complex. Hierdoor hebben wij een Vereniging van Eigenaren. Persoonlijk heb ik geen zin of tijd om dat ook nog eens op mijn hals te halen. Daarom heb ik een onafhankelijke beheerder in de arm geslagen. Hij regelt alles en ik controleer alleen of ik het ermee eens ben. Zo simpel kan het zijn! Uiteraard is het VvE Beheer niet het enige dat je soms maar beter kunt overlaten aan de deskundigen. Wat ik vooral probeer te zeggen, is dat het geen slecht idee is om van tijd tot tijd eens kritisch naar de werkzaamheden van je bedrijf te kijken. Wat kan makkelijker? Waar win je snel tijd en geld mee en wat zijn goede acties voor de lange termijn.