Ondernemen vanuit je backpack

backpack

Er werd vroeger bij mij thuis enorm gehamerd op het alleen reizen en ‘jezelf vinden’. Dit deed je dan tijdens een paar maanden alleen door Thailand, of Indonesië of Azië. Tijdens deze reis kwam je dan wat moeilijkheden tegen, waarna je jezelf eruit kon redden. Dit verhoogde je eigen verantwoordelijkheidsgevoel en zelfredzaamheid, en vaak komt men eruit met een enorm goed zakenplan of idee voor een eigen onderneming. Althans, bij ons thuis. Bij thuiskomst startte mijn broer zijn eigen uitzendbureau, en mijn zus kwam na vijf maanden Azië terug met een enorm goed concept voor waterbestendige laptophoezen. Deze heeft ze zelfs verkocht, en nu is ze bezig met een nieuwe onderneming. Daarom is het nu aan mij om met een goede backpack  
op reis te gaan, mezelf te vinden, en terug te komen vol goede ideeën en met een nieuwe kijk op de wereld.

Ik dacht vaak: maar wat als mijn reis voor mij iets anders inhoud? Wat als ik alleen maar ga feesten op de Full Moon Party’s, waar je emmertjes vol drank op een strand met honderd toeristen krijgt? Wat als ik alleen maar mijn katers eruit slaap op het strand en lekker afkoel in de zee? Wat als ik alleen maar massages neem, goedkoop ga shoppen en eten, en geen moeilijkheden tegenkom? Hoe start ik dan mijn onderneming?
Ik weet dat je niet met zo’n instelling op reis moet gaan, je moet juist openstaan voor het onverwachte. Verwacht het onverwachte. Maar hoe doe je dat!?

Mijn reis eindigde inderdaad onverwacht. De eerste weken heb ik veel gefeest, genoten, gezond en gezwommen. Alles wat je doet als je in een prachtig nieuw land bent, en je nog moet wennen aan alle nieuwe indrukken (en aan dat jouw euro’s ineens veel meer waard zijn dan je dacht en je het gevoel hebt rijk te zijn).
Ik liep namelijk tegen een enorm probleem aan tijdens mijn reis; ik miste een gids. Een gids die zowel de moedertaal van het land spreekt, als Engels, Duits, Frans, of Nederlands. We liepen tegen allerlei situaties aan zoals het wisselen van geld, inschakelen van politie, zorgverzekering, een verlopen visum, waarbij een gids ons veel tijd, moeite en geld had gescheeld.
Daarom heb ik besloten een bureau op te zetten in Bangkok, voor internationale (studenten) reizigers, zodat ze iemand hebben die ze kunnen bellen voor informatie of hulp. Heb ik toch nog tijdens mijn reis mijn eigen onderneming gestart. Wie had dat gedacht?