Je bedrijf optimaliseren? Zo doe je dat!


Terug naar de tekentafel. Je bedrijf loopt wel maar nog niet zoals jij dat wilt, en dat moet veranderen. Hoe zorg je ervoor dat je bedrijf optimaal loopt? Om maar direct even tot de orde van de dag te komen, een bedrijf kan zich altijd verder doorontwikkelen en optimaliseren, het zal nooit helemaal af zijn. Als ondernemer wil je natuurlijk altijd groeien en daarvoor is het optimaliseren van processen erg belangrijk. 

Personeel op nummer 1

Het echte kapitaal van uw organisatie zit in de mensen. Zij zijn verantwoordelijk voor de daadwerkelijke productie en het grootste deel van de factureerbare tijd. Als bestuurslid, afdelingsmanager of teamleider maak je mooie plannen. Als het echter betekent dat medewerkers bijvoorbeeld meer managementtaken krijgen, worden interne processen niet echt geoptimaliseerd. Er komen alleen maar meer processen en dus werkdruk bij. Het uitgangspunt voor procesverbetering moet daarom niet het proces zelf zijn, maar de medewerkers.

Interne processen

Door bedrijfsprocessen efficiënter voor hen te maken, wordt hun werkdruk verminderd. Dit zorgt voor meer werkgeluk, verhoogt de productiviteit en vermindert ziekteverzuim. Het optimaliseren van interne bedrijfsprocessen is bijna onmogelijk als de meerderheid van de medewerkers het nut niet inziet. Zorg dus voor draagvlak en enthousiasme. Om interne processen te optimaliseren is het belangrijk om eerst alle processen in kaart te brengen per afdeling, om vervolgens de processen te analyseren en te optimaliseren. Soms is het zelfs wijs om bepaalde processen te elimineren. Daarnaast is het belangrijk om geoptimaliseerde processen te blijven monitoren en te evalueren eens in de tijd.

Vernieuwing

Het vernieuwen van bepaalde elementen kan een hoop teweeg brengen. Je kan vernieuwen in software, machines maar ook in soort marketing. Je kan bijvoorbeeld een 2d animatie laten maken. Hiermee val je op tussen de rest van de concurrenten. Een animatie laten maken gaat erg eenvoudig en online kan je direct al een afspraak maken en de eerste ideëen uitwisselen. 

Automatisering

We zien bij bedrijven dat men vaak veel dingen nog handmatig uitvoeren terwijl veel dingen geautomatiseerd worden. Maar omdat de kennis in het bedrijf vaak ontbreekt zorgt dat ervoor dat men bepaalde handelingen altijd handmatig blijft uitvoeren. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat er veel tijd verloren gaat, waardoor er uiteindelijk minder uren voor klanten gedraaid kunnen worden. Automatiseren kan natuurlijk op allerlei verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan het automatiseren van je marketing. Dit kan je doen door verschillende elementen (afbeeldingen, kopteksten, beschrijvingen) te laten rouleren in een advertentie. Dit kan je doen bij displaycampagnes waarbij je dus niet meer zelf elke banner handmatig hoeft te maken.