Hulpmiddelen tegen het ouder worden


Voor velen is ouder worden helaas niet zo leuk. Mensen vinden zelf dat hun uiterlijk er niet voor op uit gaat en lichamelijk gaat het meestal ook niet altijd even goed. Maar dit geldt niet voor iedereen! Nederland is aan het vergrijzen en dit betekent ook dat veel meer mensen veel ouder worden dan vroeger. Dit heeft te maken met meer gezonde leefstijlen en betere medische hulp. Je kunt tegenwoordig vrij gemakkelijk vragen om wat hulp voor in huis of voor jezelf. Ook zijn er genoeg hulpmiddelen die je kunnen helpen om het allemaal wat makkelijker te maken. Maar ook jij zelf kunt het een stuk makkelijker maken om ouder te worden. Probeer altijd met positieve gedachtes de dag te benaderen. Want als je je in je hoofd nog jong voelt zal dit ook lichamelijk te zien zijn!

Gehoorapparaat

Het gehoor kan af en toe wat minder worden naar mate je ouder wordt. Dit kan behoorlijk lastig zijn bij dagelijkse activiteiten. Je kan minder makkelijk naar de televisie kijken of naar muziek luisteren. En gesprekken met je familie of vrienden kunnen ook erg lastig zijn. Gelukkig zijn daar tegenwoordig hele handige apparaatjes voor. Je kan namelijk naar een gehoor winkel gaan en een gehoorapparaat kopen. Een gehoorapparaat is een klein apparaatje dat je achter het oor, in het oor of volledig in de gehoorgang kan plaatsen. De meeste hoortoestellen werken vooralsnog op kleine, platte batterijen. De nieuwste generatie hoortoestellen hebben oplaadbare accu’s. De levensduur van zo’n accu verschilt per merk en variant en kan verschillen tussen 1 en 6 jaar. Oplaadbare accu’s zijn zeker voor wat oudere mensen er gemakkelijk omdat je geen gedoe hebt met kleine batterijen die je een stuk vaker moet verwisselen. De meeste hoortoestellen worden tegenwoordig vergoed in de basisverzekering. Meestal krijg je 75% vergoed, dat scheelt dus een hele hoop!

Brillen

Naast het gehoor kan het ook zo zijn dat je zicht wat minder wordt. Dit is meestal niet alleen op de wat oudere leeftijd maar ook op jongere leeftijd worden er steeds meer brillen gedragen. Als je zicht slechter wordt kan het ook wat vervelende lichamelijke klachten met zich mee brengen. Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en sterretjes zien zijn hier voorbeelden van. Voordat je een bril aanschaft is het belangrijk om je sterkte te weten. Bijziend betekent dat je dichtbij scherp ziet, maar veraf niet. Verziend betekent dat je veraf scherp ziet, maar dichtbij niet. Een bril met min-sterkte is een bril voor veraf: voor mensen met bijziendheid. Een bril met plus-sterkte is een bril voor dichtbij: voor mensen met verziendheid.