Huis verkopen, renoveren of verhuren? Dit heb je nodig


Woon jij in Vlaanderen en denk jij eraan om je huis te verkopen, renoveren of verhuren? Dan is de kans groot dat je te maken krijgt met het aanvragen van een asbestattest. Wist jij dit al? Sinds 23 november 2022 is het namelijk verplicht gesteld om over zo’n asbestattest te beschikken wanneer je je huis bijvoorbeeld wilt verkopen. Je leest er alles over in deze handige blogpost!

Wat is asbest eigenlijk?

Asbest is een in de natuur voorkomend mineraal. Dit klinkt misschien onschuldig, maar is het zeker niet! Deze stof is namelijk zeer gevaarlijk gebleken voor mens én dier. Het inademen van de asbestvezels kan voor allerlei nare ziektes zorgen. Denk aan longkanker en bijvoorbeeld het veel voorkomende asbestose. Mensen krijgen vooral last van luchtwegklachten en ademhalingsproblemen, dit kan ernstige gevolgen hebben voor hun verdere gezondheid. Het asbest bestaat uit vezels die zo klein zijn dat je ze met het blote oog niet kunt waarnemen. Dit maakt het nog gevaarlijker, zeker wanneer mensen niet op de hoogte zijn van de in de lucht zwevende deeltjes.

Waarom werd er vroeger gekozen voor het gebruik van deze stof?

Vroeger was men nog niet op de hoogte van de risico’s van het gebruiken van asbest. Asbest was supergoed bestand tegen elektriciteit, chemicaliën en was brandwerend. Vandaar dat deze stof ook veelvuldig werd gebruikt in de bouwsector. Je vindt de asbest terug in isolatiemateriaal, dakbedekking, verwarmingsbuizen enzovoorts. Toen men erachter kwam dat de stof zeer gevaarlijk kon zijn voor mensen en dieren werd het gebruik van asbest in de bouw dan ook meteen verboden. Helaas is het zo dat in veel oudere huizen nog steeds veel asbest te vinden is. De Vlaamse overheid wil meer inzicht krijgen in de grootte van dit probleem en waar zich de risico’s zullen vormen. Vandaar dat de overheid iets heeft bedacht om erachter te kunnen komen in welke en in hoeveel huizen er nog asbest aanwezig is.

Een asbestattest aanvragen

Ga je je huis verkopen, verbouwen of verhuren? Dan is het sinds kort verplicht gesteld om een asbestattest aan te vragen. Om deze te kunnen ontvangen, dient er eerst zorgvuldig onderzoek gedaan te worden in je woning. Zo komen er specialisten langs die verdachte plekken en materialen zullen onderzoeken. Het kan zijn dat ze monsters nemen welke in het laboratorium verder zullen worden onderzocht. Wil je meer weten over dit proces en wat de kosten ervan precies zullen zijn? Neem dan zelf even een kijkje op de website van het Asbestburo. Hier werken ervaren mensen die raad weten en je kunnen voorzien van informatie en uitleg.