Hoe krijg je freelance opdrachten?


Als freelancer of zzp’er weet je dat vaak het lastigste onderdeel van je werk is om aan freelance opdrachten te komen. Of je nu werkt als zelfstandige in de bouwwereld of als zelfstandige op projectbasis, het vinden van een opdracht die past bij je mogelijkheden en bij jouw kwaliteiten is niet altijd eenvoudig. Zeker voor een startende zzp’er kan dit een lastig te nemen stap zijn. Het nadeel van het zoeken naar passende opdrachten is ook dat deze uren die je er soms aan kwijt bent, geen opbrengst hebben anders dan als je via het zoeken en inschrijven uiteindelijk een opdracht weet te vinden die bij je past.

Opdrachten

De vraag is dan ook hoe kan je nu de juiste zzp opdrachten vinden? Die vraag stellen is eenvoudiger dan er een goed antwoord op te geven. Afhankelijk van de sector waar je freelance opdrachten voor zoekt zijn er nogal wat mogelijkheden te benoemen die je kunnen helpen. Maar één ding is in de loop der tijd wel anders geworden. Met de mogelijkheden van verschillende platforms waar mensen hun opdracht kunnen neerzetten, is er vaak een mogelijkheid om via dat platform snel te reageren en op die manier tijd te besparen bij het zoeken van een zzp opdracht. Daarnaast is het begrip freelancer of zzp’er voldoende ingeburgerd in de maatschappij waardoor je steeds vaker ziet dat een opdrachtgever geen moeite heeft om met een freelancer aan de slag te gaan.

Nieuwe methoden

Als je kijkt naar de platforms die er waren dan zie je dat hier een verandering aan de gang is. Was het in eerste instantie een grote plaats waar allerlei freelance opdrachten samen kwamen, tegenwoordig zie je steeds meer specialistische platforms ontstaan waarbij je juist binnen een bepaalde branche of binnen een bepaald type werk de opdrachten kan zoeken die bij jou passen. Natuurlijk is het de moeite waard om goed te kijken bij elk platform of men in jouw richting wel voldoende aanbod heeft. Daarnaast zijn er ook genoeg tussenpersonen te vinden die de opdrachten die ze hebben weer uitbesteden aan een freelancer. Deze methode komt steeds meer voor. Het voordeel van deze methode is dat als de tussenpersoon of het platform je kwaliteit weet te waarderen dit sneller zal resulteren in een nieuwe opdracht.

Kwaliteit

Het is duidelijk dat de kwaliteit van de platforms of de tussenpersonen steeds beter wordt, dat een opdracht zoeken steeds eenvoudiger wordt. Dat brengt met zich mee dat je als freelancer of als zzp’er steeds beter moet zorgen dat je opvalt. Er is maar één manier om hiervoor zorg te dragen en dat is dat je kwaliteit levert bij de diensten die jij aanbiedt.