Hoe begin je een eigen café?

horeca koelkast

Het beginnen van een eigen café is voor veel studenten een droombaan. Lekker de hele dag biertjes drinken met je maten, terwijl je er nog wat aan kunt verdienen. Als je deze instelling hebt zul je echter nooit een succesvol café runnen. Het runnen van een café is namelijk niet zo makkelijk als je zou denken. In deze blog zal ik dan ook uitleggen waar je allemaal rekening mee moet houden bij het beginnen van een eigen café.

Vergunning aanvragen

Voordat je een café kunt openen heb je een drank- en horecavergunning nodig. Deze moet je aanvragen bij de gemeente waar je in het café in wilt plaatsen. Hou er dan ook rekening mee dat de locatie die jij hebt uitgekozen wel geschikt moet zijn voor een café in de buurt. Zo zal een café naast een middelbare school midden in een woonwijk waarschijnlijk geen drankvergunning krijgen. Doe dus eerst navraag bij je gemeente of je een vergunning krijgt op de locatie die jij wilt, voordat je grote investeringen gaat doen.

Inrichting kiezen

Het is handig om een café te beginnen met een bepaald thema. Hiermee kan je direct een bepaalde doelgroep aanspreken die je in je café wilt hebben. Ook ziet je café er dan vaak beter uit, zodat er meer bezoekers zullen komen. Het inrichten van je café is dan ook heel erg belangrijk, zo moet je optimaal gebruik maken van de ruimte die je hebt, maar het moet ook weer niet te druk voelen voor de bezoekers. Ook moet je zorgen dat de bar op een strategisch punt wordt geplaatst, waar mensen vanuit verschillende kanten naar toe kunnen. Hierdoor zal het minder druk aanvoelen tijdens de piekuren en zullen mensen sneller (en dus meer) drankjes kopen. Zorg er ook voor dat de belichting de juiste sfeer geeft. Te donker maakt je café schimmig, maar te licht maakt het weer wat ongezellig.

Apparatuur aanschaffen

Een café heeft verschillende zaken nodig. Over de inrichting hebben we het al gehad, maar er is ook veel achter de schermen nodig. Zo hebben veel cafés een kleine keuken waar gerechten in worden bereid. Je hebt dan een oven en een bakplaat nodig, maar ook heb je speciale apparatuur nodig voor de drank. Zo zal je een goede horeca koelkast nodig hebben, maar ook een goed systeem dat het bier uit de biervaten naar de tap brengt. Zorg er dus goed voor dat je over de plek van al deze zaken nadenkt, voordat je er achter komt dat je te weinig ruimte hebt.