Het verhuren van een bedrijfspand


Tegenwoordig zijn er vele manieren om inkomsten te genereren. Waar de een werkt in loondienst, kiest een ander ervoor om over vastgoed te beschikken. Bedrijfspanden worden opgekocht, om deze vervolgens te verhuren aan bedrijven of start-ups. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een pand op te delen in verschillende kantoorruimtes, zodat je faciliteiten kunt bieden voor startende ondernemers. Ook zou je ervoor kiezen om de ruimte groots in te richten, waardoor het bedrijfspand te verhuren is aan een grotere onderneming. Maar waar dien je nu allemaal rekening mee te houden bij het verhuren van bedrijfspanden? In dit blog vertellen we je er graag meer over!

Waar moet je op letten bij het verhuren van een bedrijfspand?

Bij het verhuren van een bedrijfspand zijn er verschillende regels waar je jezelf als verhuurder aan dient te houden. Zo dien je bijvoorbeeld rekening te houden met de huurcontracten die je afsluit. Een ondernemer kan namelijk niet zomaar zeggen dat hij de volgende maand het kantoor niet meer gaat huren. De opzeggingstermijn voor het huren van een bedrijfspand moet bij de huurder minimaal één jaar van tevoren gebeuren. 

Wanneer je jouw pand gaat verhuren, is het goed om onderzoek te doen naar de huurprijs van het pand. In vele gevallen is dit lastig in te schatten, maar zou je wel al enigszins onderzoek kunnen doen. Kijk bijvoorbeeld eens hoeveel ruimte en welke faciliteiten in de buurt worden aangeboden, om dit vervolgens te vergelijken met jouw aangeboden pand. Wanneer je al een aardig beeld hebt, zou je er nog voor kunnen kiezen om een afspraak in te plannen bij een specialist. De specialist kan de huurprijs voor je opstellen en je hier een advies in geven!

Zorg voor een energielabel!

Wanneer je een bedrijfspand gaat verhuren, is het belangrijk dat je beschikt over een energielabel voor het bedrijfspand. Het is van belang om over een energielabel voor het bedrijfspand te beschikken, omdat de boete voor het niet hebben van een energielabel zo’n €20.000 zal kosten. 

Sinds 2015 is het voor alle bedrijfspanden boven de 50m2 verplicht om over een energielabel te beschikken bij de verkoop of verhuur van het pand. De exacte prijs van het energielabel is echter afhankelijk van de grootte van het pand. Het pand is te categoriseren in verschillende grootten, waarna er een prijs opgesteld kan worden. Er zal een keuring komen in het pand, waarbij de score afhankelijk is van het glas, isolatie, verlichting en installaties. Na een week ontvang je de uitslag van de keuring en het energielabel, die overigens ook direct geregistreerd zal staan bij het RVO.

Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen bij de aanschaf van een energielabel. Kerken, monumenten en panden kleiner dan 50m2, zijn uitgesloten van de regeling. 

Zo zijn er verschillende eisen waar je rekening mee dient te houden bij het verhuren van bedrijfspanden. In dit blog hebben we je alvast een inzicht gegeven, maar zorg er ook voor dat je zelf nog op zoek gaat naar informatie en jezelf verdiept!