Het belang van goed licht


In deze donkere maanden hebben we altijd wat meer licht nodig. December wordt niet voor niets de lichtjes-maand genoemd. Binnen én buiten zien we in het begin van deze maand al kerstverlichting hangen bij mensen thuis, en ook winkelstraten zijn doorgaans gezellig versierd. Deze vorm van verlichting is natuurlijk voornamelijk voor de sfeer en het draagt niet veel bij aan de veiligheid van het verkeer. Het is dus erg belangrijk om zelf ten alle tijden te zorgen voor goede verlichting wanneer je onderweg bent. In dit blog lees je waar je op moet letten bij het aanschaffen van verlichting voor voertuigen.

Motorverlichting

Goede motor verlichting is erg belangrijk. Daarmee zorg je ervoor dat je zelf goed zichtbaar bent en dat je het andere verkeer ook goed kunt zien. Voor motoren zijn er twee soorten verlichting: halogeen verlichting en xenon verlichting. Het voordeel van halogeen verlichting is dat het veel licht geeft en lang meegaat. Xenon verlichting heeft als voordeel dat het minder stroom verbruikt, waardoor de accu een langere levensduur heeft. Ook is de lichtopbrengst van xenon verlichting groter. Naast het soort verlichting is het ook belangrijk dat je de goede maat kiest. De meest voorkomende maten zijn H3, H4, H7, H8 en H11. Het kan natuurlijk zijn dat je niet weet welke maat je nodig hebt. Neem in dat geval contact op met een specialist of verkoper, want zij kunnen jou vaak wel helpen.

Vrachtwagen verlichting

Ook als vrachtwagenchauffeur is goede verlichting absoluut noodzakelijk. Goede vrachtwagen verlichting zorgt ervoor dat je veilig de weg op kunt, zowel voor jezelf als voor andere weggebruikers. Omdat je als chauffeur vaak overnacht in de wagen, is het ook belangrijk om binnen in de cabine verlichting aan te brengen. De populairste verlichtingsmerken zijn o.a. Philips en Osram. Voor vrachtwagen verlichting kun je kiezen uit xenon verlichting, halogeen verlichting en led verlichting. Waar moet je nog meer op letten bij het kiezen van vrachtwagen verlichting? Omdat vrachtwagens nogal groot en zwaar zijn, veroorzaken ze veel trillingen. Het is dus belangrijk dat de verlichting hier tegen bestand is en dat het niet snel kapot gaat. Je zou ook kunnen kijken of de verlichting die je kiest is voorzien van een e-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan of de verlichting geschikt is voor de openbare weg.

Hopelijk heb je nu weer meer informatie gekregen over de verlichting van motoren en vrachtwagens. Zorg ervoor dat je ten alle tijden goed verlicht bent wanneer je je op de weg bevindt. Niet alleen omdat je anders een boete kunt krijgen, maar vooral omdat je anders voor onveilige situaties kunt zorgen.