Groeikapitaal voor innoverende ondernemers

groeikapitaal

Groeikapitaal: we zouden het allemaal wel willen hebben! Geld om te groeien, dat klinkt wel erg goed in de oren. De term groeikapitaal slaat echt voornamelijk op de financiële middelen die een onderneming kan gebruiken om te innoveren, uit te breiden, of productieprocessen te versnellen. In andere woorden: als een onderneming door wilt groeien, dan is het meestal op zoek naar groeikapitaal. In dit blog lees je meer over deze vorm van kapitaal en op welke deuren je als ondernemer aan kunt kloppen als je wel een kapitaalinjectie kan gebruiken.

Waarom als ondernemer groeikapitaal willen?

Als ondernemer ben je simpelweg druk bezig en geoccupeerd met ondernemen. De cashflow bewaken is vanzelfsprekend belangrijk, maar dit wordt vooral gedaan door de accountants en administratie. Full-time ondernemen betekent visie en het kunnen uitwerken van die visie. Daarvoor heb je soms hulp nodig van buitenaf, daar zit geen schande aan. De grootste en meest succesvolle bedrijven zijn tenslotte beursgenoteerd. Als MKB’er heb je af en toe aanvullend vermogen nodig om je zaken op orde te stellen. Of om uitbreidingsplannen en innovatie te realiseren. Het is een beetje hetzelfde als een nieuwe auto kopen: dat doen er ook maar weinig zonder een lening af te sluiten. Hetzelfde geldt voor een onderneming laten groeien. Maar er is nog een type kapitaal dat handig is.

Groeikapitaal, of werkkapitaal?

Naast groeikapitaal is er ook werkkapitaal. Werkkapitaal is in principe het aanvullende kapitaal waarmee je als ondernemer (of directeur, eigenaar, etc.) je werknemers mee betaalt. Het komt echter relatief vaak voor dat een ondernemer niet over voldoende cashflow beschikt om zijn of haar werknemers consistent uit te betalen. Dat leidt niet alleen tot ontevreden en ongemotiveerde medewerkers, ook ethisch is het niet in de haak. Daarom hebben sommige ondernemers de vraag naar werkkapitaal. Daarmee kunnen ze continu hun medewerkers betalen, wat leidt tot gemotiveerde mensen en een hogere productiviteit. Wanneer je als ondernemer over veel werkkapitaal beschikt, dan kun je vanzelfsprekend ook meer mensen aannemen. Dat versneld productieprocessen en maak uitbreiding of omzetverhoging vele malen makkelijker. Daarom valt werkkapitaal in principe onder groeikapitaal.

Hoe kom je als ondernemer aan dit kapitaal?

Nu je er over hebt gelezen (en wellicht zelf ondernemer bent, of werkt voor een firma met uitbreidingsplannen) vraag je jezelf vast af waar je eenvoudig kapitaal kunt verkrijgen. En onder goede voorwaarden, natuurlijk. Een partij waar je goed terecht kunt voor aanvullende middelen is een participatiemaatschappij. Met een zoekopdracht in de zoekmachine vind je een groot aantal maatschappijen, dus neem een kijkje!