Een levenstestament of samenlevingscontract zonder notaris opstellen


Er is een grote kans dat je net zoals veel mensen denkt dat je een levenstestament of een samenlevingscontract alleen bij een notaris kan laten opstellen. Dit is gelukkig niet waar en door het zelf te doen kan je veel kosten uitsparen. Tegenwoordig kan je op het internet mogelijkheden terugvinden om eenvoudig zelf je levenstestament of samenlevingscontract op te stellen. Deze zijn rechtsgeldig en alleen in bepaalde gevallen zal je een notaris moeten inschakelen. Via bepaalde websites moet je een aantal vragen beantwoorden en vervolgens wordt er een document voor je samengesteld. In veel gevallen kost dit je minder dan 10 minuten. Om de vragen te beantwoorden zal je bepaalde informatie bij de hand moeten houden. Na afloop heb je een testament of contract opgesteld en is juridisch alles geregeld na het uitprinten als de benodigde handtekeningen geplaatst zijn.

Wat is een levenstestament?

Een levenstestament zorgt ervoor dat je belangen altijd goed worden behartigd. Het levenstestament is rechtsgeldig en bindend. Je kiest voor een vertrouwenspersoon die namens jou handelt als je hier om de een of andere reden niet toe in staat bent. Met deze vertrouwenspersoon kan je heldere afspraken maken over de verplichtingen die voortvloeien uit het levensloop testament. Op deze manier kunnen problemen in de toekomst voorkomen worden. Een levenstestament kan verschillende zaken omvatten zoals medische, financiële of persoonlijke zaken. Je kan er zelf voor kiezen of je kiest voor aparte gemachtigden voor bijvoorbeeld je medische of je financiële zaken. De vertrouwenspersoon of gemachtigde zal je belangen behartigen op het moment dat je hier zelf niet toe in staat bent zoals bij dementie of een langdurige ziekenhuisopname.

Wat is een samenlevingsovereenkomst?

Ook met een samenlevingscontract zorg je ervoor dat je belangen altijd goed worden behartigd. In een bindend en rechtsgeldige overeenkomst worden alle aspecten met betrekking tot het samenwonen vastgelegd. Je kan met je partner hierin afspraken verwerken over de woning, de verdeling van jullie lasten en wat er gebeurt op het moment dat een van jullie komt te overlijden. Op deze manier kan je problemen in de toekomst voorkomen. Het is voor jullie beide namelijk duidelijk wat jullie rechten en plichten zijn. Op het moment dat je een geregistreerd partnerschap hebt of getrouwd bent dan zijn je rechten en plichten bij wet geregeld. Als je gaat samenwonen dan verandert er niks voor de wet en je wilt natuurlijk dat je partner weet waar hij aan toe is als er iets gebeurt.