Een boekhouder voor de ZZP\’er


Als ZZP’er heb je doorgaans genoeg dingen aan je hoofd. Helaas zijn er een aantal onderdelen die de overheid van je eist, en die dus verplicht zijn. Eén van die onderdelen is je boekhouding. Het kan natuurlijk voorkomen dat je hier zelf al een achtergrond in hebt, en dus geen boekhouder nodig hebt. Als je dit niet hebt, komt de volgende vraag, vooral als ZZP’er, gelijk bij je op; wat kost een boekhouder. In deze blog gaan we dieper in op deze vraag.

Een boekhouder

Zoals in de inleiding is gezegd, je bent verplicht om je boekhouding te doen. deze boekhouding, ook wel administratie genoemd, is jou bewijs aan de derden, bijvoorbeeld de Belastingdienst, hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Als ZZP’er ben je erg druk, en heb je vaak geen tijd om met bonnen en facturen te rommelen. Omdat je ZZP’er bent is het veel belangrijker dat je door kunt gaan met werk dat ook daadwerkelijk geld oplevert. Ook kan het voorkomen dat je lang dagen maakt. Dan is er dus letterlijk geen tijd beschikbaar om deze boekhouding te doen. Herkent u uw bedrijf en/of u zelf hier in? Dan is het een boekhouder iets voor u. een professionele boekhouder zorgt ervoor dat jouw ondernemer op het administratieve vlak compleet is.

Kosten

Nu is natuurlijk de vraag, wat geef je gemiddeld uit aan een boekhouder. Een prijs kan in veel verschillende soorten en maten uiteen vallen. We kunnen het hebben over een uurprijs, maar ook over een bepaald maandelijks bedrag. Ook scheelt het ook nog wat voor soort bedrijf je hebt. Bij een ZZP zal de boekhouding waarschijnlijk meer moeite zijn dan bij een eenmanszaak. De prijs, of het antwoord op de vraag wat kost een boekhouder, is dus verschillend. De kosten voor een boekhouder vallen ongeveer uiteen tussen de 500 en 1500 euro per jaar. Dit zijn gemiddeldes. Per boekhouder, kantoor of regio kan dit natuurlijk verschillen. Ook hangt hier, zoals genoemd, van af wat je de boekhouder laat doen. De complexiteit van je onderneming bepaalt dit. Ook kan het schelen als je zelf kennis hebt op financieel gebied.  Bijvoorbeeld, voor het invoeren van facturen kan een vergoeding van 50 euro per uur voldoen. Voor een jaarrekening, het uitrekenen van de balans en uiteraard de belastingaangiftes voldoet een vergoeding van 75 euro per uur. Je bepaalt zelf of je dit per uur, maand of jaar betaald. Waarschijnlijk kan ook hier de boekhouder een advies over geven.