Een bijzonder beroep: begrafenisondernemer

afbeelding van brandende kaars bij uitvaart

Toen mijn moeder overleed overheerste uiteraard het verdriet. Ik had haar dood al enige tijd zien aankomen maar als het dan toch zo ver is overvalt het je alsnog. Direct na haar dood kwamen er allerlei zaken op me af. Er moest natuurlijk een uitvaart geregeld worden. Ik had dat nog niet eerder gedaan en kon ook niet terugvallen op broers of zussen. Samen met mijn man ben ik toen op zoek gegaan naar een begrafenisondernemer. Zo’n professional is eigenlijk onmisbaar in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart. Samen met haar heb ik ook een uitvaartcentrum uitgezocht. Hier werd mijn moeder opgebaard en hebben we ook een deel van de ceremonie gedaan. Onze begrafenisondernemer was ook onze uitvaartbegeleider tijdens de ceremonie in het uitvaart centrum. Ik vond het erg prettig dat ik in die week steeds een vast aanspreekpunt had. Als er iemand in de buurt is die je kan helpen met de praktische zaken, verlicht dat je verdriet al enigszins. Ik had gelukkig mijn man om op terug te vallen, maar er zijn natuurlijk ook mensen die een uitvaart zonder steun van familie moeten organiseren. Dan is een uitvaartbegeleider echt essentieel, als je het mij vraagt.

Wat je uitvaarbegeleider kan betekenen

Samen met onze uitvaartbegeleider hebben we allerlei zaken geregeld. We moesten natuurlijk een kist uitzoeken en bepalen welke bloemen er besteld moesten worden. Er komt veel meer kijken bij het organiseren van een uitvaart dan je denkt. De rouwkaarten moesten besteld worden, voorzien worden van een tekst en verstuurd worden. Dat moet allemaal zo snel mogelijk gebeuren, terwijl je met je hoofd nog bij het overlijden van je moeder bent. Ik vond het bij vlagen ontzettend zwaar en was blij dat mijn uitvaartbegeleider er voor ons was. Zij nam ons taken uit handen en legde uit wat we moesten doen. Zo konden we ook de juiste keuzes maken. Mijn moeder had geen ruime uitvaartverzekering, maar we hebben voor dat bedrag toch een mooie uitvaart kunnen organiseren, een uitvaart waar mijn moeder ook blij mee was geweest. Ik weet zeker dat dat niet gelukt was zonder onze begrafenis ondernemer.

Mooie herinneringen

Een goede begrafenis ondernemer heeft kennis van zaken en is empathisch. Dat was bij onze uitvaartbegeleider zeker het geval. We hadden het echt getroffen met onze begeleiding. Het is belangrijk dat je een klik hebt met degene met wie je een uitvaart voorbereidt. Een goede begrafenisondernemer voelt goed aan waar je naartoe wilt en welke keuzes je wilt maken, en begeleidt je daarin. Dat is bij ons zeker gebeurd, waardoor ik goede herinneringen heb aan de uitvaart en de tijd daarna. Dat is wat mij betreft het meest waardevolle wat er uit zo’n periode voort kan komen. Ik kan me voorstellen dat het heel anders was gelopen als ik een uitvaart begeleider had getroffen met wie ik minder goed kon opschieten.