Drie tips om een team te managen


Ben jij op jouw werk de verantwoordelijke voor het managen van een team? Dan weet je dat dit soms best lastig kan zijn. Je krijgt te maken met veel verschillende meningen en persoonlijkheden. Toch moet je dit team zo effectief mogelijk laten werken. Gelukkig zijn er online allerlei tips te vinden voor het managen van een team. Ook in deze blog deel ik een aantal tips die mij in het verleden erg hebben geholpen. 

Regelmatige vergaderingen

Iets wat misschien erg voor de hand liggend is, is om regelmatige vergaderingen te houden met je team. Toch is dit iets wat er bij veel teams vaak bij inschiet door drukte van alle teamleden. Regelmatige vergaderingen zijn echter wel heel belangrijk in een team. Door deze vergaderingen is iedereen op de hoogte van wat er gebeurt en wat er nog gedaan moet worden. Hierdoor kunnen er geen onduidelijkheden of miscommunicaties ontstaan. Bovendien zorgen deze vergaderingen er ook voor dat iedereen elkaar regelmatig ziet, wat zorgt voor betere interne communicatie. 

Standaard routines

Een team moet eigenlijk werken als een geoliede machine. In praktijk is het natuurlijk bijna niet mogelijk om alles perfect te laten verlopen. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om hier in de buurt van te komen. Het is aan te raden om allerlei standaard routines te implementeren. Dit hoeven niet eens perse grote routines te zijn. In mijn team is het bijvoorbeeld de gewoonte om iets meteen op de boodschappenlijst te zetten als het op is. Zo maken wij bijvoorbeeld gebruik van Epson XP 235 inkt cartridges. Als iemand ziet dat deze bijna op zijn, schrijft ie het meteen op het lijstje. Zo krijgt niemand problemen met lege cartridges in de printer. Dit soort dingen zijn hele kleine dingetjes die je in je team kunt implementeren om steeds dichter bij een geoliede machine te komen. 

Leuke activiteiten

Natuurlijk moet werk niet altijd serieus zijn. Binnen een team moet er ook wat ruimte zijn voor plezier en gezelligheid. Plan dus regelmatig, zoals een keer per maand, leuke activiteiten met het hele team. Een keer per maand klinkt misschien veel, maar dit is helemaal geen gek idee. Het hoeven ook niet perse grote activiteiten te zijn, Je kunt bijvoorbeeld zo nu en dan met zijn allen borrelen of na het werk een hapje eten. Dit soort activiteiten creëren een leukere sfeer, wat ook een positief effect heeft op de werkresultaten.

,