De kracht van teambuilding


Dat iedereen in een bedrijf van belang is, weten we. Maar soms vergeten we het een beetje. We geven in de drukte van het dagelijkse leven soms onnodig af op de mensen om ons heen. Roddelen over collega’s, mopperen over het werk en ga zo maar door. We vergeten af en toe dat onze collega’s de mensen zijn die we bijna het meeste zien. Het merendeel van de dag, vijf dagen per week als ik voor de meeste van ons spreek. Af en toe is het dan ook nodig om aan ‘teambuilding’ te werken. In deze blog vertel ik wat teambuilding is, hoe je eraan werkt en waarom het precies belangrijk is. Lees je even mee?

Wat is teambuilding en waarom is het belangrijk?

‘Teambuilding’ klinkt alsof je het team uit gaat breiden maar dat is niet wat het inhoudt. Teambuilding houdt in dat je werkt aan de kracht van het team. Niet persé de fysieke kracht maar de samenwerkingskracht. Op deze manier leren collega’s elkaar beter kennen, ze leren elkaars krachten kennen en ze leren op elkaar vertrouwen. Daarnaast haalt het iedereen uit de standaard werksfeer en dit opent mogelijkheden tot nieuwe gesprekken en wellicht vriendschappen. Doordat het team hechter wordt, verbeteren vaak de prestaties op de werkvloer. Iedereen tolereert meer van elkaar en kan over het algemeen beter met elkaar overweg. Een punt wat door teambuilding en elkaar leren kennen vaak het meest verbeterd, is de communicatie op de werkvloer. Gedurende de teambuilding activiteiten komen collega’s erachter hoe ze met elkaar communiceren en welke manieren wel en niet werken. Het team wordt sterker, werk wordt leuker, prestaties worden beter. Dat zijn de gevolgen van teambuilding.

De beste teambuilding uitjes

Maar goed, met welke uitjes krijg je nu het gewenste effect? Nou, je wilt een uitje kiezen waarbij iedereen betrokken is en moet samenwerken. Als je enkel kiest voor bijvoorbeeld een gezamenlijk diner dan krijg je dat dezelfde mensen steeds met elkaar optrekken en het is juist de bedoeling dat iedereen elkaar leert kennen. Goede uitjes zijn sportactiviteiten, gezamenlijke puzzels en speurtochten. Inventariseer voor je boekt wat de wensen van iedereen zijn en of er eventuele beperkingen zijn waar rekening mee gehouden moet worden. Voor je het weet hebben jullie een tot de nok toe gevulde dag met plezier. Het team is hechter dan ooit en iedereen kijkt uit naar het volgende uitje. Laat de nieuwe week maar beginnen, wij zijn er klaar voor.