Compressor: wat je ermee kan

Compressor

Compressors. Grote kans dat je ze wel kent. Het zijn grote apparaten met een specifiek doel, gas (vaak lucht) samenpersen. Wil je zelf een persluchtapparaat in huis hebben om mee schoon te maken? Of ben je klaar met rijden naar het benzinestation om daar je banden op te pompen? Dan is dit wellicht wat voor jou!

Een compressor is een apparaat dat lucht aanzuigt en vervolgens samenperst. Om het onder hoge druk aan jou beschikbaar te stellen. Er zijn allerlei apparaten die je hier op aan kan sluiten om deze druk mee vrij te laten. Denk hierbij aan ratelsleutels, nietmachines bandenvulapparatuur, blaaspistolen, boormachines, naaldenbikhamers, slijpmachines, schuurmachines, zaagmachines, popnageltangen en nog veel meer.

Wat wil je ermee doen?

Het is wel belangrijk dat je compressor voldoet aan de condities die je wil hebben. Soms moet de installatie geen olie bevatten of misschien mag hij geen geluid maken. Ook kan het zijn dat je een hogere kwaliteit lucht nodig hebt die geen condens meer bevat.

Voor het oppompen van banden heb je geen compressor nodig die extreem veel druk kan opbouwen, zolang je maar wel het juiste gereedschap hebt waarmee je de druk in je banden kan opmeten. Bij verfspuiten is wel een hogere druk nodig die ook constant blijft om je resultaat mooi en egaal te krijgen.

Bij een intensiever gebruik van je compressor moet je rekening houden dat je een groter ketelinhoud hebt waar de lucht in opgeslagen zit. Anders kom je halverwege je klus met minder drukkracht te zitten. Wel fijn aan een kleinere ketel is dat je compressor compacter is en ook makkelijker mee te nemen.

Je kan ook kiezen uit olie-vrije en olie-gesmeerde compressors. De olie-vrije compressor heeft minder onderhoud nodig en ze blazen ook olie-vrije lucht uit, wat in bepaalde omstandigheden een vereiste kan zijn. Het voordeel van olie-gesmeerde compressors is dat ze stiller zijn dan de olie-vrije, en ze gaan door de goede smering vaak ook langer mee. Wel heb je als risico dat hij olie kan gaan lekken in je systeem.

De zaken op een rijtje

Dit zijn allemaal eisen waar je rekening mee moet houden. Vraag jezelf eerst af: wat ga ik ermee doen? Hoe lang ga ik de compressor gebruiken? Wil ik een olie-vrije compressor of niet? Wil ik een snel aanzuigvermogen? En welke apparaten ga ik hierop aansluiten, en passen ze? Voor de meeste huis-, tuin- en keukenklussers zullen er niet extreem veel eisen aan vast zitten.

Als je eenmaal een idee hebt van wat je wil gaan doen en wat je ervoor nodig hebt. Is het nog een kwestie van waar voor je geld vinden. Tussen verschillende sites zit niet veel verschil in prijs-kwaliteit verhouding. Een voorbeeld van een geschikte site is deze.