Communicatie: de sleutel tot succes


Communicatie is wat mensen verbindt, overal ter wereld. Iedereen spreekt zijn eigen taal, maar wat het belangrijkste is aan communicatie is horen en gehoord worden. Duidelijke communicatie is gedurende je leven overal belangrijk: in relaties, tijdens werk en met vriendschappen. Om ervoor te zorgen dat communicatie altijd zo duidelijk mogelijk verloopt zijn er door de jaren heen veel communicatietechnieken bedacht. Deze technieken kunnen mensen helpen om beter met elkaar te communiceren en dus ook goed te luisteren en gehoord te worden. Het zit in ons systeem om dit belangrijk te vinden en daarom moeten wij hier altijd goed rekening mee houden, ook op de werkvloer. Misschien zelfs juist op de werkvloer, aangezien we tijdens vergaderingen, besprekingen en terugkoppelmomenten veel van elkaar kunnen leren. Dit zal ons beter laten worden in wat we doen, wat communicatie dus de ware sleutel tot succes maakt! 

 

Soorten communicatie

We communiceren op twee verschillende manieren: verbale communicatie en non-verbale communicatie. Bij non-verbale communicatie communiceren we met ons lichaam en onze uitstraling. Dit maakt het voor ons lastig om te bepalen hoe anderen deze manier van communicatie opvatten, omdat wij vaak onbedoeld non-verbale signalen versturen. Non-verbale communicatie bevat tachtig procent van alle communicatie in een gesprek. Hierdoor valt het sommige mensen bijvoorbeeld snel op wanneer iemand niet de waarheid spreekt. Iemand kan namelijk wel hun eigen woorden uitkiezen, maar hoe we erbij zitten en wat onze gezichtsuitdrukkingen tijdens het zeggen van deze woorden doen, kunnen we niet controleren. Wat we dus wel kunnen controleren, is verbale communicatie. Hierbij draait alles om de woorden die we daadwerkelijk zeggen. Doordat dit de vorm van communicatie is die wij wel kunnen controleren, is het belangrijk dat anderen duidelijk horen wat we willen zeggen. 

 

De Talkstick techniek!

De boodschap moet dus goed aankomen. Om dit bijvoorbeeld tijdens vergaderingen te kunnen waarmaken, zijn er meerdere technieken die hierbij kunnen helpen. Een van de leukste en best werkende technieken vind ikzelf het gebruik van een praatstok of ‘talkingstick’.  De talkingstick is een opvallende stok, die de persoon die de praatstok in het bezit heeft de kans geeft om te praten. Hierdoor wordt de rest verplicht om te luisteren, zodat er geen ruis zal ontstaan tijdens het spreken. De talkingstick is een handige manier om werkbesprekingen soepel te laten verlopen en door het prachtige uiterlijk ervan kan de stok ook als decoratie of symbool op de werkvloer dienen. Ook voor jouw bedrijf een talkingstick kopen? Deze worden handmatig geproduceerd door Zuid-Afrikaanse stammen voor een eerlijke prijs. Geen talkingstick is hetzelfde, wat maakt dat jullie op de werkvloer een originele versie zullen krijgen!