Voor welke bloempot kies je?


Geloof het of niet, ook wat betreft een bloempot is de keuze reuze. Als je op zoek bent naar bloempotten voor binnen of voor buiten ga je waarschijnlijk als eerste naar een tuincentrum of soortgelijke aanbieder. Eenmaal hier aangekomen kom je al snel tot de ontdekking dat je meer dan 50 verschillende bloempotten hebt. Welke moet je nu kiezen? Om je deze keuze stress te besparen geven we je in dit blog graag een paar gouden tips.

Wat voor soort plant heb je?

Voor welke bloempot je kiest of kan kiezen hangt in eerste instantie voor een groot gedeelte af van je type plant. Heb je een plant die makkelijk uit zichzelf overleeft en dus weinig tot geen verzorging nodig heeft? Dan kun je in principe voor iedere soort bloempot kiezen die je maar wilt. Heb je een plant nodig die juist wel veel verzorging nodig heeft dan wordt je gekozen al wat meer geselecteerd. In dit geval moet je namelijk een bloempot heeft die voldoet aan de behoefte van je plant. Heeft je plant bijvoorbeeld weinig water nodig omdat die anders verdrinkt? Dan kun je het beste kiezen voor een bloempot met een gat aan de onderkant. Heb je juist een plant die veel water nodig heeft omdat die anders uitdroogt? Dan kan je het beste kiezen voor een bloempot die volledig gesloten is zodat het water niet weg kan. Daarnaast heb je ook nog bloempotten voor binnen en bloempotten voor buiten. De bloempotten voor buiten moeten bijvoorbeeld gemaakt zijn van sterk materiaal zodat ze wel tegen een stootje kunnen. Voor binnen wel je juist misschien een iets meer fashion bloempot.

Heb je wel de juiste maat?

Draag jij schoenen die te klein zijn? Waarschijnlijk niet! Dus je koopt ook geen bloempot die te klein is voor je plant of wel? Planten hebben ruimte nodig, zeker als ze nog groeien en hun wortels ergens kwijt moeten. Zorg voor deze plant in ieder geval dat je een bloempot koopt waar je aan alle kanten nog voldoende ruimte over hebt. Uiteraard hangt het een beetje af van de plant wat je verstaat onder “voldoende” ruimte maar 5 centimeter aan elke zijde is in ieder geval wel een must. Heb je het idee dat je plant niet meer voldoende ruimte heeft? Kies er dan tijdig voor om hem over te potten naar een grotere bloempot.

Wist je dat je een bloempot ook heel makkelijk zelf kunt maken van bijvoorbeeld een glazen potje en een stuk touw? Ontzettend leuk om te doen voor zowel binnenplanten als buitenplanten. Dus mocht je nog een beetje tijd over hebben, dan is dan ook zeker een aanrader.