Alles over de Klic melding

Afbeelding van grote graafmachine die graafwerkzaamheden uitvoert.

Als je thuis graafwerkzaamheden wilt uitvoeren met een graafmachine weet je misschien niet dat je voor zo’n project een graafmelding moet doen. Deze graafmelding wordt ook wel de Klic melding genoemd. Hiermee wordt bij het Kadaster gemeld dat er machinale graaf- en grondwerkzaamheden worden uitgevoerd. Het is belangrijk dat je dit niet over het hoofd ziet als je in eigen beheer aan de slag gaat met een graafmachine.

De melding is in het leven geroepen om dit toezicht te stroomlijnen. Zo is het mogelijk veilig te werken en problemen te voorkomen. Bodemverontreiniging of problemen tijdens het graven kunnen zo voorkomen worden. Als er zich wel problemen voordoen tijdens of na de graafwerkzaamheden is eenvoudig na te gaan wie waar bepaalde werkzaamheden heeft uitgevoerd. Gelukkig kun je als particulier ook een melding doen als je graafwerkzaamheden wilt uitvoeren met behulp van een graafmachine. In deze blog vertel ik je graag hoe je eenvoudig en snel zelf een graafmelding kunt doen.

Eenvoudig en voordelig een Klic melding doen

Als je dan toch een Klic melding doen moet wil je dat natuurlijk zo snel, eenvoudig en goedkoop mogelijk doen. Tegenwoordig is het mogelijk een Klic melding te doen via een app. Deze heb ik onlangs ook gebruikt toen ik een graafmelding moest doen. Je bedient die app gewoon op je telefoon of tablet. Handig als je vaker een Klic melding moet doen, of als je gewoon eenmalig snel je melding wilt regelen. Een Klic melding kost enkele tientallen euro’s, waarna je met een gerust hart aan je graafwerkzaamheden kunt beginnen. Het is af te raden géén graafmelding te doen, omdat je dan niet volgens de Nederlandse wet- en regelgeving handelt. Dit kan in een later stadium van je werkzaamheden problemen opleveren. Ik raad dan ook altijd aan om ook als particulier een graafmelding te doen, op de juiste wijze. Je hoeft geen melding te doen als je met de hand graafwerkzaamheden uit wilt voeren. Het risico op problemen is bij handmatig graven immers een stuk kleiner. Ik heb zelf een aantal keer een graafmelding gedaan en heb dat steeds met de app gedaan. Ik vind het een handige manier om mijn werkzaamheden bij te houden. Bovendien kan ik in de app handige documenten raadplegen die informatie geven over machinale graafwerkzaamheden!

Graafmelding doen

Misschien vraag je je af hoe je een Klic melding precies doet. Hiervoor kun je de Klic app gebruiken, of de website. Je hoeft geen account aan te maken, maar als je verwacht vaker een melding te moeten doen is dit wel handig. Je meldt je graafwerkzaamheden door aan te geven op welke locatie je aan de slag gaat. Vervolgens meld je de soort werkzaamheden en voeg je je gegevens toe. Ten slotte zorg je voor de betaling. Binnen een dag is je graafmelding verwerkt, waarna je kunt beginnen met je graafwerkzaamheden.

Doe je de klic-melding via Klic App? Let op dat Klic App data levert via het Kadaster, maar niet handelt voor of namens het Kadaster.