5 hygiënische valkuilen in de horeca


Hygiëne is een zeer belangrijk aspect in de horeca. Het restaurant of bar kan er nog zo hip uitzien, maar als gasten een vlek op het tafelkleed ontdekken zullen ze snel twijfelen aan de hygiëne. Glazen met nog lippenstift of vette vingerafdrukken erop roepen vragen op zoals hoe het er dan wel niet in de keuken uit moet zien. Hygiëne in de horeca wordt straks nog belangrijker als het eenmaal weer open mag na de uitbraak van de corona crisis. In deze blog delen we 5 valkuilen waar horeca vaak tegenaan lopen als het gaat om hygiëne. 

Een schone werkbank en spoelbakken

Door even een doekje over de werkbank te halen of de spoelbakken even af te lappen zal het er als snel fris en glanzend uitzien. Helaas haal je de kleine micro organismen hier niet mee weg. Zorg er daarom altijd voor dat je spoelbakken even door de vaatwasser haalt die deze kleine beestjes zeker dood en wees ook niet bang om te investeren in goede schoonmaakmiddelen waarmee je de werkbank kunt schoon boenen. 

Regelmatig vervangen van sponsjes

Micro organismen zijn niet zichtbaar voor het menselijke oog en kunnen zich verdubbelen binnen no-time. Door sponzen meerdere keren te gebruiken spreid je ze zelfs uit. Volgens onderzoekers is het uitwringen van een spons of zelfs het wassen van sponzen in de wasmachine niet genoeg om de kleine beestjes te doden. Zorg er daarom voor dat de sponzen minimaal een keer per week vervangen worden om verspreiding te voorkomen. 

Het gebruiken van een professionele spoelmachine

Om strepen in glazen te voorkomen is het belangrijk dat er een goede spoelmachine gebruikt wordt. Een goede spoelmachine zorgt er ook voor dat de glazen gedroogd worden. Dit heeft dus ook in zijn voordeel dat glazen niet meer gepoleerd hoeven te worden. Het is dus zeker de moeite waard om hierin te investeren. 

Schoonmaken in de zomer

Schoonmaken in de zomer vraagt om nog meer aandacht dan tijdens de wintermaanden. Zoals je misschien wel weet moet je na het ramen lappen direct drogen om strepen te voorkomen. Omdat zomermaanden absolute piekmaanden zijn voor de horeca is het belangrijk dat de locatie er spik en span uitziet. Omdat schoonmaken niet per se tot de primaire processen hoort en een echte professionele aanpak vereist zorg ervoor dat u meerdere keren per week een schoonmaakbedrijf in dienst neemt. Een aanrader vanuit ons is Schoonmaakbedrijf Zeist die in grote delen van Nederland opereert. 

Inspuiten van de apparatuur

Waarschijnlijk is het personeel uitgeput na een lange dag serveren en het bereiden en opdienen van de lekkerste maaltijden. Iedereen wil snel naar huis en daarom wordt er even snel schoongemaakt. Om de apparatuur binnen het bedrijf schoon te houden is het belangrijk dat het schoonmaakmiddel goed z’n werk kan doen. Daarom moet het minimaal 10 minuten intrekken voordat het middel er weer afgespoelt wordt. Neem hier dan ook de tijd voor.