3x waarom je als MKB’er niet moet kiezen voor een energiecollectief

MKB energie vergelijken

Samen met andere ondernemers onder de noemer ‘energiecollectief’ een energiecontract aangaan om op die manier bij één aanbieder geld te kunnen besparen. Hoe groter de groep is, hoe groter de korting is die wordt gegeven door energieleveranciers op de veiling. Zo’n bulkdeal klinkt weliswaar aantrekkelijk, want welke MKB’er wil nou geen geld extra geld overhouden op de energierekening? Toch is het goed om te weten dat zo’n energiecollectief niet altijd voordeliger is voor een MKB. Waarom dat niet zo is, lees je in dit artikel.

Geld betalen voor energiecollectief

Wanneer je deel wilt nemen aan een energiecollectief is de kans groot dat je voordat je wordt toegelaten een soort entree moet betalen. Kort gezegd: je moet betalen om te mogen profiteren van een eventueel voordeel. Hoe aantrekkelijk sommige beloftes ook zijn, het is zonde van je geld om eerst te betalen voordat je ergens gebruik van kunt maken waarmee je geld wilt gaan besparen. Daarom kun je beter de stap van het betalen overslaan en direct naar het besparen op energie gaan. MKB energie vergelijken is een goede eerste stap om goedkoper uit te zijn op je energierekening. Overstappen is immers gratis.

Voor iedereen hetzelfde verbruiksprofiel

Een ander groot nadeel van een energiecollectief is dat er nooit wordt gekeken naar de branche van jouw MKB. Er wordt een algemeen en gemiddeld verbruiksprofiel gekozen en op basis daarvan worden de kosten bepaald. Dat is dus eigenlijk helemaal niet heel handig wanneer je bijvoorbeeld over een MKB beschikt waarbij je veel buiten bent en dus weinig gebruik maakt van energie. Het kan dus maar zo zijn dat het aanbod energie voor jou helemaal niet werkt, maar voor je buurman die veel binnen werkt wel. Hierbij heb je overigens ook geen keuze in wat voor een soort energie je ontvangt. Wil je bijvoorbeeld het liefst groene energie dan kun je er niet van uitgaan dat het aanbod dat levert.

Niet alle energieleveranciers doen mee

Voordat zo’n collectief energie ontvangt, moet het collectief worden ‘geveild’ aan een energieleverancier. Meerdere leveranciers nemen deel aan zo’n veiling omdat ze allemaal wel zo’n grote groep ondernemers in hun bestand willen hebben. Bij zo’n veiling zitten nooit alle leveranciers van Nederland. Op die manier weet je dus niet zeker of je écht het beste bod krijgt voor geleverde energie. Er kunnen namelijk altijd goedkopere aanbieders zijn die niet hebben deelgenomen aan de veiling. Daarom ben je als MKB’er zonder energiecollectief beter af, omdat je op die manier zelf bepaalt waar je energie afneemt en welke deal het beste bij jouw verbruik past.

,