3 Tips om het ondernemersleven makkelijker te maken

Executive search

Ondernemen is het mooiste wat er is. De vrijheid, de kansen, de uitdagingen en leermomenten, dit zijn zaken waar uiteindelijk veel mensen van dromen. Echter, het ondernemerschap kent ook moeilijke momenten, zoals dat je bijvoorbeeld niet zeker weet of je voldoende lopende projecten hebt komende tijd. Of als je het juist zo druk hebt dat je je zorgen maakt of je je werk nog wel in dezelfde kwaliteit als eerder kan blijven afleveren. Juist dat soort momenten zijn de momenten waar jij als ondernemer kan groeien. Ik ben zelf inmiddels al vele jaren ondernemer en in deze blog deel ik een paar van mijn ervaringen met jou. Dit zijn tips voor hoe jij je het ondernemersleven makkelijker kan maken.

1. Je hoeft niet alles zelf te doen

Toen ik net begon met ondernemen dacht ik dat je als ondernemer alles zelf moet doen. Je bent immers zelfstandige, in dat woord lag voor mij alles al besloten. Hoe groot het project ook was, ik beet me erin vast en vocht door tot de klant tevreden was. Menige avond- en weekenduren heb ik zo verspild, omdat ik nog het één en ander af moest maken. Een goede vriend van mij gaf me de tip om eens een deel van een project uit te besteden. Soms zijn andere ondernemers of bedrijven nou eenmaal efficiënter of beter in een bepaalde taak dan jij. Zelf werk ik momenteel aan een project met betrekking tot een Executive search en daar heb ik een deel van de Werving en selectie uitbesteed. Daardoor kan ik mijn aandacht weer op andere aspecten focussen.

2. Zoek mede-ondernemers in je vakgebied

Een beetje in lijn met de tip hierboven: zoek mede-ondernemers die zich met hetzelfde bezighouden als jij. Je kan enorm veel van elkaar leren en elkaar ook eventueel uit de brand helpen. Waar jij nu mee bezig bent kan je mede-ondernemers weer op ideeën brengen voor hun komende projecten. Ergens ben je natuurlijk concurrenten, maar je kan elkaar ook zien als collega’s. Dus maak gebruik van elkaars kennis en netwerk en wie weet levert dit je weer mooie nieuwe dingen op!

3. Jij bent je eigen planning

Als ondernemer heb je geen HR-afdeling boven je zitten of een manager die jou vertelt wat je moet doen. Dat is voor veel mensen juist de charme van het ondernemerschap, maar dat is meteen ook één van de grote uitdagingen. Want als jij het niet doet, dan doet niemand het. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk een goede planning is. Houd in de gaten welke projecten je hebt, wat er allemaal op je afkomt en of je er nog iets bij moet zoeken om financieel rond te kunnen komen. Ik raad aan dat je een vast moment in de week prikt en even de tijd neemt om te evalueren hoe de zaken ervoor staan. Ook als je er op dat moment geen tijd of zin in hebt. Wees zelf die strenge baas en zorg dat jij je zaken goed op orde hebt.